Mine hager

Det er en overdrivelse å si at jeg har så mange hager, i utgangspunktet hadde jeg bare en balkong, men jeg har alltid hatt lyst på hage. Balkongen befinner seg i Bergen sentrum og er knappe tre kvadratmeter stor og jeg regner den som en av mine hager. I 2015 bød muligheten seg for å leie en parsellhage tjue minutter sør for Bergen sentrum og det ble da hage nummer to. To år senere kom hage nummer tre og dette den eneste av mine hager som er en hage i tradisjonell forstand. Denne hagen ligger i Frankrike, i byen Laroque des Albères, et lite kvarter fra Middelhavet. Den fjerde hagen er vår alles felles hage, naturen rundt oss. Her ligger uante muligheter som jeg prøver å benytte meg av, men er foreløpig altfor dårlig til.

Balkonghagen

Det er ikke mye plass på en sentrumsbalkong og mye av balkongens funksjon ligger i at den skal være dekorativ. En flott balkong er som et smykke, men i tillegg til blomster og dekorative planter er mulighetene mange. Med litt oppfinnsomhet kan man også dyrke diverse urter og andre spiselige vekster.

Balkongkasse med georginer og lobelia.
Salat og urter er det plass til på balkongens kortsider.

Parsellhagen

Parsellhagen brukes utelukkende til dyrking av mat til eget bruk. Vi har en åker på 50 kvadrat hvorav rundt halvparten brukes til å dyrke poteteter. På resten av parsellen varierer vi hva vi dyrker, prøver og feiler og fortsetter med det vi lykkes med og skifter ut mindre vellykkede forsøk.

Parsellhagen ligger idyllisk til ved en liten elv og når hagen trenger vanning henter vi vann derfra. Elven er perfekt for ungene å leke i på fine dager. Ellers liker vi å ta med mat og, når været tillater det, lager vi gjerne middag i det fri og spiser ute.

Parsellen er klar til planting.

Den franske hagen

Min franske hage er et av mine absolutte favorittsteder å være. Det meste i denne hagen er der for å være dekorativt, men der er også ulike unge frukttrær. I tillegg har jeg laget en pallekarm hvor det vokser diverse urter og noen tomatplanter.

Det er ikke mye som slår å nyte solen i den franske hagen.
En firfisle kikker inn i urtehagen.

Vår felles hage

Vår felles hage er naturen rundt oss som alle har et ansvar for å vedlikeholde. Det er nesten umulig å forestille seg hvor mange planter og dyrearter som finnes, men uansett hva man treffer på er det like fascinerende. Tar man seg tid til å se nøye på naturen rundt er det utrolig hva som kan oppdages. Om det er en Engkarse eller en Elg, det er sannelig verdt å se nærmere på hva naturen presenterer for deg.

Noen av vårens høydepunkter er plener fylt med engkarse og løvetann.
Ta deg tid til å se på en kjøttmeis i et blomstrende kirsebærtre.