Ville vekster til hagen

Trenger du gå på hagesenteret for å skaffe nye planter til hagen? Ikke nødvendigvis. Hva med å plukke med en avlegger eller to neste gang du er på tur? Det har ihvertfall jeg prøvd meg på, så får vi se etterhvert hvor godt det lykkes.

Noe av det første jeg gjorde når vi fikk hagen i Frankrike var å sette opp et automatisk vanningssystem for holde liv i alle plantene i de periodene vi ikke er her. Det har fungert fint, men jeg har funnet ut at de fleste av vekstene klarer seg rimelig bra med det vannet som kommer naturlig og jeg har i tillegg bestemt meg for å skifte ut noen av de mest vannkrevende plantene med vekster tilpasset tørrere forhold. Ideen er derfor at ingenting er bedre tilpasset enn det som vokser naturlig rundt her. Det er også kjempegøy for ungene å få plukke med seg ting de liker og la dem være med å plante de rundt om i hagen.

Det første forsøket vi gjorde var noen kaktusblader vi plukket med oss på en tur i påsken. Vi skjærte av bunnen på bladene og puttet de i jorden. Gjorde ikke noe spesielt, gravde bare et lite hull, stakk de nedi og ga de litt vann. Nå, bare fire måneder senere er det allerede kommet to store nye blader. Nå gleder vi oss til å se om dette vil bli til en stor flott kaktus opp mot gjerdet foran huset.

Oppmuntret av dette har vi plukket mer kaktus og diverse andre planter. Har også omplassert noen aloe vera planter som hadde spredd seg noe helt fantastisk i bedet i oppkjørselen.

Vincent plukker ut aloe vera planter som vi skal omplassere til hagen. Det er fullt av de under drueplantene.
Her er to av de omplasserte aloe vera plantene sammen med nyplukkede kaktusavleggere.
Store ville kaktuser som dette gir lett fra seg noen avleggere. Vi plukker bare blader som allerede er falt av eller knukket av andre årsaker. Da slipper vi å ødelegge plantene unødvendig.

På en annen fjelltur kom vi hjem med en ny samling planter som har fått plass i dette bedet hvor det før vokste jorbærplanter som aldri hadde jordbær når vi var her.

Det blir spennende å se hvordan disse kommer til å klare seg. Veldig flotte fjellplanter som det hadde vært kjekt å få til å vokse.

En plante vi fant som jeg har store forhåpninger til er denne krypende veksten. Den lukter fantastisk av mynte og legges godt merke til i fjellet selv om den er liten og vanskelig å få øye på i skogbunnen.

Håper denne vil spre seg og bringe litt mynteduft til hagen.
På tur er det gøy, for barn og voksne, å bruke tid på å studere det som vokser og beveger på seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *