Rastepause med prosesjonslarver

I dag gjorde vi en litt utrivelig oppdagelse når vi stoppet for en rastepuase i Ermelo i Nederland. Da vi står der og spiser kirsebær på parkeringsplassen, ser vi reirene til prosesjonslarver i trærne rundt oss, noen snodige, giftige og hårete vesen. Prosesjonslarvene har navnet sitt etter måten de oppfører seg på. Når de forlater de spindelvevaktige reirene går de i prosesjon. De beveger seg i lange rekker hvor alle følger den fremste. Det ble engang gjort et morsomt forsøk hvor den fremste larven ble plassert bak den bakerste slik at prosesjonen dannet en sirkel. Da ble de gående i ring til personen som gjorde forsøket bestemte seg for å bryte sirkelen etter noen dager.
Disse larvene er, som sagt, giftige og må ikke håndteres uten beskyttelse og kan være farlige for hunder som gjerne skal smake på alt mulig. Får man slike reir i trærne sine, anbefales det å kutte av hele greinen reiret er på og brenne alt sammen. Men hvis de får være i fred, blir de til Pinjeprosesjonsspinner sommerfugler.
Artig likevel å ha sett disse reirene. Vi så ingen larver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *